Fotograf och bildskapare

Sven Gedda

Fotografering har alltid fascinerat mig. Tillsammans med en äldre kamrat byggde vi en förstoringsapparat av min första kamera, en Agfa Isolette bälgkamera, och en skolåda. Underverket fungerade om än bristfälligt, samtidigt som det var ett billigt sätt att få erfarenheter. Under årens lopp har utrustningen bytts ut och kompletterats med mer avancerade apparater.

 Från början av 90-talet, i samband med att jag träffade min hustru Kerstin som delade min hobby, tog fotograferingen ordentlig fart. Som medlem i Danderyds fotoklubb och under några år styrelseledamot och även ordförande i Svefo, östra Svealands fotoklubbar och senare medlem i Svenska fotografers förbund (SSF) har jag deltagit i flera utbildningar, kurser och seminarier för kända fotografer. Under omfattande resor i Sverige och utomlands har en ansenlig bildbank byggts upp, som idag omfattar mer än 70.000 bilder, dia, färgnegativ och digitala bilder.

Jag insåg tidigt potentialen i den digitala tekniken och arrangerade i början av seklet i Svefos regi ett antal kurser i digital bildbehandling. Då handlade det mest om att bildbehandla inskannade bilder i Photoshop. Senare ordnade jag även en kurs med titeln "Från sensorn till utskriven bild" som även behandlar hanteringen av den digitala kameran.

Att fotografera är för mig att vara på rätt plats, vid rätt tidpunkt, med rätt utrustning och inse det. Min ambition är att göra konst av vardagen och se det osynliga, det som andra inte ser.

Tillsammans med min hustru Kerstin har jag medverkat i ett antal fotoutställningar som på Älvsjömässan i Stockholm, i Täby Centrum och utställningar i Falsterbo, Skåne.

Min fotoutrustning har alltid varit av märket Nikon. Först på den analoga tiden som avslutades med flaggskeppet Nikon F5 och sedan 2005 digitalt med till en början F70 och därefter fem uppgraderingar och nu en D800. Mycket av min gamla utrustning fungerar lyckligtvis med min D800.

Min datautrustning är av märket Macintosh, ett antal laser- och bläckstråleskrivare med en Epson 3880 för utskrifter av bilder upp till A2 för det egna albumet och viss försäljning men för komplicerade fotografier får ett proffslabb sköta mina utskrifter.

TILLBAKA